Voor paarden is het goed om de hele dag door te bewegen. Gedomesticeerde paarden bewegen veel minder dan paarden in het wild. Zij staan vaak een groot deel van de dag in een box, maar ook wanneer zij in een paddock staan bewegen ze niet genoeg. Dit, omdat het paard in een rechthoekige paddock niet wordt gemotiveerd om te bewegen. Toch kan de mate van beweging ook per soort weide verschillen. Enerzijds minder in bijvoorbeeld een grasrijke weide, anderzijds meer in een weide met een variatie aan grassen en kruiden.
Om het paard uit te dagen tot beweging, kan je de weide slim inrichten tot Landerade’s natuurlijke paardenuitloop. Hierbij gaat het om het indelen van de ruimte met beplanting en hekwerk waardoor het paard wordt gestimuleerd om te bewegen ongeacht de grootte van het land. Het terrein bestaat uit een combinatie van een pad met paddocks en weides met natuurlijke elementen en verschillende voeder- en drinkplaatsen. Hierin kunnen delen, zoals weiden en voederplaatsen, naar behoefte worden afgesloten of geopend om zo rekening te kunnen houden met de paarden en hun behoeftes. Hierbij is een praktische ontwerp voor een efficiënte dagelijkse verzorging van de paarden een van de uitgangspunten. Zo heb je meer quality time voor je paarden!
Ontwerp en aanleg van een natuurlijke paardenuitloop
Je kan bij ons terecht voor advies over aanleg en ontwerp van de natuurlijke paardenuitloop. Daarnaast adviseren wij streekeigen, paardvriendelijke én eetbare beplanting. Wij letten daarbij op het karakter van de omgeving waarbij we rekening houden met materiaalgebruik. Zo krijgt je uitloop een natuurlijke en streekeigen uitstraling. Daarnaast adviseren wij over ontwikkeling van gezonde grassen en kruiden in de paardenweide. Op deze manier verbetert de natuurlijke paardenuitloop niet alleen de leefwijze van de paarden, door aanplant van bepaalde struiken biedt deze ook plaats aan vlinders, egels en vogels.
Bij aanleg kan het zijn dat je een aanlegvergunning bij de gemeente moet aanvragen. Hoe beter het past in de omgeving, hoe eerder gemeenten over het algemeen willen meewerken. Ontbreekt het je aan tijd of overzicht hoe dit aan te pakken? Vraag ons om advies!