Voor paarden is het goed om de hele dag door te bewegen. Gedomesticeerde paarden bewegen veel minder dan paarden in het wild. Zij staan vaak een groot deel van de dag in een box, maar ook wanneer zij in een paddock staan bewegen ze niet genoeg. Dit, omdat het paard in een rechthoekige paddock niet wordt gemotiveerd om te bewegen. Toch kan de mate van beweging ook per soort weide verschillen. Enerzijds minder in bijvoorbeeld een grasrijke weide, anderzijds meer in een weide met een variatie aan grassen en kruiden.

Om het paard uit te dagen tot beweging, kan je het beste werken volgens het ‘ Paddock paradijs’ concept. Hierbij gaat het om het slim indelen van de ruimte waardoor het paard wordt gestimuleerd om te bewegen ongeacht de grootte van het land. Dit paradijs bestaat uit een combinatie van een pad met paddocks en weides met natuurlijke elementen en verschillende voeder- en drinkplaatsen. Hierin kunnen delen, zoals weiden en voederplaatsen, naar behoefte worden afgesloten of geopend om zo rekening te kunnen houden met de paarden en hun behoeftes.

Ontwerp en aanleg van een paddock paradijs

U kunt bij ons terecht voor advies over aanleg en ontwerp van een paddock paradijs. Daarnaast adviseren wij paardvriendelijke en streekeigen beplanting waarbij voor een natuurlijke uitstraling rekening gehouden wordt met materiaalgebruik. Wij letten daarbij op het karakter van de omgeving en geven uw paddock paradijs een natuurlijke en streekeigen uitstraling. Op deze manier verbetert een paddock paradijs niet alleen de leefwijze van de paarden, door aanplant van bepaalde struiken biedt deze ook plaats aan vlinders, egels en vogels.

Bij aanleg van een paddock paradijs kan het zijn dat u een aanlegvergunning bij uw gemeente moet aanvragen. Hoe beter het past in de omgeving, hoe eerder gemeenten over het algemeen willen meewerken. Ontbreekt het u aan tijd of overzicht hoe dit aan te pakken? Vraag ons om advies!

paddock paradijs

Projecten