Rolinka heeft 2 hectare grasland voor haar IJslanders. De paarden worden bereden en daarnaast ingezet voor coaching van teams van bedrijven en persoonlijke coaching. De IJslanders staan altijd buiten op een paddock en een klein stuk weide. In de zomer lopen ze op de andere weiden. Ook krijgen de paarden het hooi van de weiden.

Zij was al een aantal jaren bezig en de weide veranderde al wel, maar het bleef hangen in een stadium met veel boterbloemen en ridderzuring. Deze kruiden zijn giftig voor paarden en zij wilde juist gezonde kruiden voor paarden in haar weide. Zij wist niet hoe ze op een natuurlijke manier een kruidenweide voor haar IJslanders kon ontwikkelen. Daarnaast wilde zij advies over een betere inzet van de eigen paardenmest voor bemesting van de weide. Ze wil hierbij zo veel mogelijk gebruik maken van de natuurlijke kringloop. Daarnaast wil ze meer natuur op haar land; een grote diversiteit aan planten- en diersoorten vindt zij heel belangrijk. Omdat ze tegen een aantal dingen aanliep had ze behoefte aan advies. Voor de juiste aanpak voor ontwikkeling naar een kruidenweide voor IJslanders heeft ze dan ook Landerade ingeschakeld.

 • Project

  Ontwikkeling kruidenrijk grasland voor IJslander paarden. November 2018 – heden.

 • Opdrachtgever

  Roscoaching – Rolinka van Markus

 • Referentie

  ‘Ik vond het altijd al heel leuk om met het land bezig te zijn, maar nu werk ik vanuit een duidelijke visie en dat geeft een heel goed gevoel. En ik zag vrij snel verbetering. De boterbloemen en de ridderzuring worden al duidelijk minder. En heel leuk is het om dan een nieuwe, gewenste kruidensoort te zien verschijnen!

  Filippien adviseerde ook over hoe ik het zodanig kon uitvoeren dat de paarden toch geweid konden worden. Het advies is dus ook praktisch.

  De eerste eye-opener was dat, ondanks dat ik niet had bemest, de weide het hele jaar groen bleef en goed groeide, ondanks de droogte. Dat was wel bijzonder om te ervaren. Normaliter werd de weide op een gegeven moment geel en dan strooide ik wat stikstof en ging het weer beter. Maar dat is nu dus niet nodig!

  Rolinka van Markus.