Rolinka heeft 2 hectare grasland voor haar IJslanders. De paarden worden bereden en daarnaast ingezet voor coaching van teams van bedrijven en persoonlijke coaching. De IJslanders staan altijd buiten op een paddock en een klein stuk weide. In de zomer lopen ze op de andere weiden. Ook krijgen de paarden het hooi van de weiden.
Zij was al een aantal jaren bezig en de weide veranderde al wel, maar het bleef hangen in een stadium met veel boterbloemen en ridderzuring. Deze kruiden zijn giftig voor paarden en zij wilde juist gezonde kruiden voor paarden in haar weide. Zij wist niet hoe ze op een natuurlijke manier een kruidenweide voor haar IJslanders kon ontwikkelen. Daarnaast wilde zij advies over een betere inzet van de eigen paardenmest voor bemesting van de weide. Ze wil hierbij zo veel mogelijk gebruik maken van de natuurlijke kringloop. Daarnaast wil ze meer natuur op haar land; een grote diversiteit aan planten- en diersoorten vindt zij heel belangrijk. Omdat ze tegen een aantal dingen aanliep had ze behoefte aan advies. Voor de juiste aanpak voor ontwikkeling naar een kruidenweide voor IJslanders heeft ze dan ook Landerade ingeschakeld.
- Veldbezoek en afname grondmonster
- Inventarisatie weide op plantensoorten
- Analyse grondmonster door laboratorium
- Interpretatie van de resultaten van het bodemonderzoek en schrijven advies voor ontwikkeling van de weide naar een gezonde kruidenweide voor IJslanders. Het advies ging zowel in op herstel van de bodem met bodemverbetermiddelen als door middel van beheermaatregelen. Ook is geadviseerd over weidemanagement.
- Het opstellen van een stappenplan per half jaar met daarin de berekeningen voor de doseringen bodemverbetermiddelen en tekorten in mineralen.
- Het beantwoorden van vragen via app, mail of per telefoon
- Het leveren van organische meststoffen en bodemverbetermiddelen
Een geschreven advies met daarin de uitwerking van de resultaten van het bodemonderzoek en het weidebezoek:
- De weide heeft potentie voor ontwikkeling naar een kruidenweide voor IJslanders, maar de bodem heeft te hoge waarden voor met name stikstof en een te lage waarde voor kalium.
- De bodembalans is verstoord en advies is om deze te herstellen. Daarnaast waren structuurverbeterende maatregelen nodig.
- Advies voor beweiding, beheer van de weide, voor het opbouwen van een goede composthoop voor het composteren van de paardenmest tot mooie zwarte compost.
- Begeleiding tijdens het omvormingsbeheer
- Na 3 jaar 2e keer bodemonderzoek voor monitoring en bijstellen maatregelen. Er was een mooi verschil te zien met het eerste bodemonderzoek! Twee van de weiden waren de maatregelen volledig toegepast en bij twee weiden enkel het bekalken en de beheermaatregelen. Dit was ook terug te zien in de resultaten.
De weide heeft zich gedurende 3 jaar goed ontwikkeld en ondertussen zijn er al vele nieuwe doelsoorten verschenen: De grassoorten grote vossenstaart, reukgras, kamgras, Timotheegras en kamgras en daarnaast de kruidensoorten rode klaver, smalle weegbree, ringelwikke, kleine klaver en gewone rolklaver.
Zie ook mijn blog over de weide van Rolinka in Natuurlijk Paarden.nl
Project
Ontwikkeling kruidenrijk grasland voor IJslander paarden. November 2018 – heden.
Opdrachtgever
Roscoaching – Rolinka van Markus
Referentie
‘Ik vond het altijd al heel leuk om met het land bezig te zijn, maar nu werk ik vanuit een duidelijke visie en dat geeft een heel goed gevoel. En ik zag vrij snel verbetering. De boterbloemen en de ridderzuring worden al duidelijk minder. En heel leuk is het om dan een nieuwe, gewenste kruidensoort te zien verschijnen!
Filippien adviseerde ook over hoe ik het zodanig kon uitvoeren dat de paarden toch geweid konden worden. Het advies is dus ook praktisch.
De eerste eye-opener was dat, ondanks dat ik niet had bemest, de weide het hele jaar groen bleef en goed groeide, ondanks de droogte. Dat was wel bijzonder om te ervaren. Normaliter werd de weide op een gegeven moment geel en dan strooide ik wat stikstof en ging het weer beter. Maar dat is nu dus niet nodig!‘
Rolinka van Markus.