Wat is een landelijke tuin?

Een landelijke tuin is een tuin bij een woning of bedrijf in het landelijk gebied. Als tuinontwerper adviseer ik over landelijk gelegen tuinen en erven, waar de siertuin een onderdeel van uitmaakt. Hierbij heb ik als uitgangspunt dat uw tuin een natuurlijk groene uitstraling krijgt met als aandachtspunten het praktische gebruik en eenvoudige onderhoud. Uitgangspunt voor ontwerp van de landelijke tuin is dat het erf voor uzelf een sfeervolle en prettige plek wordt om in te verblijven en tegelijkertijd waarde heeft voor natuur en landschap. Hiermee creëert u behalve een fijne plek voor uzelf ook een leefplaats voor bijvoorbeeld vogels, vlinders en egels.

Advies en ontwerp landelijke tuin

Tijdens een rondje door uw tuin inventariseer ik uw wensen en ideeën ten aanzien van stijl en beplanting. Hierbij beoordeel ik direct de kwaliteit van beplanting en geef ik de mogelijkheden aan.

Op basis van de omstandigheden in uw tuin en uw wensen stel ik het ontwerp op. U beoordeelt het ontwerp en geeft indien nodig aan wat u anders wilt. Is het ontwerp naar wens, dan stel ik het beplantingsplan op. Samenvattend bestaat dit uit een beschrijving van het type streekeigen erfbeplanting, de soorten bomen en struiken, de aantallen per plantvak, de plantafstanden en het benodigde toekomstige beheer. Daarnaast adviseer ik over het beheer of herstel van de bestaande beplanting als u dat wenst. Daar komt bij dat we voor u een kostenraming kunnen opstellen voor het leveren van de beplanting.

Beplanting van de landelijke tuin

In het ontwerp voor de landelijke tuin maak ik hoofdzakelijk gebruik van bomen, struiken en (vaste) planten die van oorsprong in de streek thuis horen. Hierdoor gedijt mijn aanbevolen beplanting goed en heeft deze grote waarde voor natuur en landschap. Inheemse bomen en struiken worden door insecten gegeten, die vervolgens weer gegeten worden door vogels en kleine zoogdieren. Hierdoor draagt uw tuin bij een een grotere biodiversiteit in de omgeving. Al met al vraagt een dergelijke natuurlijke tuininrichting weinig onderhoud waardoor u bovendien bespaart op onderhoudskosten.

Zoekt u een specialist in het adviseren over streekeigen tuinontwerp in het landelijk gebied? Dan bent u hier aan het goede adres! Landerade adviseert in de provincie Drenthe, Friesland, Overijssel, Noord-Holland en Groningen.

De stijl van uw landelijke tuin naar wens

Voor het ontwerp van de landelijke tuin zijn meerdere stijlen mogelijk. Houdt u van wilde, natuurlijke vormen, of juist meer van een strakke stijl? Uiteraard pas ik de stijl aan uw wensen aan en zorg ik hierbij voor maatwerk. Ook al maak ik zo veel mogelijk gebruik van streekeigen, inheemse beplanting, dat betekent niet dat ik gecultiveerde soorten niet toepas. Veel cultivars passen goed in een landelijke tuin. Ik houdt echter wel rekening met de plaats van deze soorten in de tuin. De siertuin dicht rond de woning is bijvoorbeeld een geschikte plek. Op de grens met tuin en landschap zijn inheemse bomen en struiken meer passend. Soorten als coniferen of laurierkers pas ik zeker niet toe.

Aanleg van uw landelijke tuin

Op basis van mijn ontwerp en beplantingsplan kunt u zelf aan de slag met het aanleggen van uw tuin. Het plan stel ik in het bijzonder dusdanig op dat u de uitvoering gemakkelijk zelf kunt doen en dus op die manier kunt besparen op de kosten. Daarbij kan Landerade advies of begeleiding bieden. De beplanting kunt u ook bij Landerade bestellen. Ik werk met gecertificeerde kwekerijen die zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen kweken.

Wilt u niet zelf aanleggen, of wilt u een deel uitbesteden? U kunt uw tuin dan door Landerade vakkundig laten aanleggen.

Kortom, woont u in de provincie Drenthe, Friesland, Overijssel, Noord-Holland en Groningen? Dan adviseer ik u graag over uw boerderijtuin.

Landelijke tuin

Projecten