Gezond, natuurlijk grasland voor paarden

 

Paarden en pony’s kunnen ziek worden als ze grazen in weilanden met overwegend voedzame grassen. Overgewicht, hoefbevangenheid of zomereczeem zijn hier voorbeelden van. Natuurlijk beheerde graslanden met veel kruidachtige planten sluiten echter beter aan op de voedingsbehoefte van het paard. In grasland met veel kruiden blijft een paard gezonder. Dat is de conclusie van het onderzoek dat Landerade door de Universiteit Wageningen heeft laten uitvoeren.

Weidebeheer voor paarden

De hoogproductieve raaigras/grassenmix weiden voor koeien zijn ongeschikt voor paarden. Deze raaigras/grassenmix weiden bevatten hoge gehaltes aan eiwit en energie (EWpa). Des te zwaarder het paard des te meer de energie- en eiwitopname de behoefte aan energie en eiwit overschrijdt. Dit geldt ook voor hooi. Als een paard onbeperkt op een dergelPaarden. kruidenweide. weide. weiland. gezond grasland voor paarden. duizendblad. bloemenweideijke weide graast dan krijgt hij per tijdseenheid meer eiwit en energie binnen dan hij nodig heeft. Het paard zal snel te dik worden en kan dan aandoeningen ontwikkelen die daar aan gerelateerd zijn. Waaronder ontwikkeling van gevoeligheid voor fructaan. Op een raaigrasweide van 10 – 15 cm grashoogte zit een pony van 200 kg bijvoorbeeld al na 2,5 uur aan zijn dagelijkse energiebehoefte. Een paard van 600 kg al na 5,5 uur.

Het aandeel grassen in natuurlijk kruidenrijk grasland is 52% lager.  Hierdoor zijn de voedingsgehalten ook aanzienlijk lager en sluiten veel beter aan op de behoefte van het paard.  Hiernaast dragen meer kruiden in het grasland bij aan een betere mineralen- en vitaminebalans in de voeding. Aanvullend hebben sommige kruiden een gezondheidsbevorderende werking. Met gezonde paarden kunt u vervolgens kosten besparen.

Door juist graslandbeheer kan je slechte grassen in de weide verminderen en gezonde kruiden stimuleren. Ook voor paarden giftige kruiden of onkruiden kan je op een natuurlijke manier laten verdwijnen. Voorbeelden hiervan zijn Jacobs kruiskruid, waterkruiskruid, waterscheerling, hondsdraf, zuring en distels.

Ontwikkeling van een gezonde paardenweide

Maar hoe ontwikkel je nu gezonde, natuurlijke weiden voor paarden? Welk beheer moet je daarvoor voeren? Lees meer over weidebeheer voor paarden.

Landerade adviseert en begeleidt bij het ontwikkelen van weiden naar gezonde paardenweiden. Lees meer over advies bemesting paardenweide, grassenmengels, kruidenmengsels, etc.

Klik hier om een adviesbezoek aan te vragen.

Rietorchis. grote ratelaar. weide. paard. weiland. kruidenrijk grasland. bloemrijk. natuurlijke weide. weidebeheer

3 antwoorden
 1. Elles Mulder
  Elles Mulder zegt:

  Ik vond de kwaliteit van mijn weide slechter worden en was al veel aan het lezen over wat je er aan kunt doen. Ik probeerde van alles zoals bekalken of graszaad strooien, maar het hielp allemaal niet. Nu, na één seizoen het advies van Landerade opgevolgd te hebben zie ik al een heel ander weiland! De grasmat is veel beter van structuur, er verschijnen andere grassoorten en kruiden en mijn paarden zijn ook meteen in veel betere conditie. Leuk is ook dat ik nu een aantal bijzondere soorten, zoals reukgras, in mijn weiland herken.

 2. Ingmar ranzijn
  Ingmar ranzijn zegt:

  Hey, ik heb een paardenwei waar vrij veelvuldig de ratelaar verschijnt, is dit schadelijk of juist positief?

  • Filippien Koornneef
   Filippien Koornneef zegt:

   Beste Ingmar,
   Dat hangt helemaal af van wat je doel is met de weide en welke grassen en andere kruiden er groeien. Als er een beetje ratelaar groeit is dat prima, maar teveel ratelaar werkt de groei van grassen heel erg tegen en dan kan de weide te schraal worden. Als je advies wilt hebben over hoe je dit kunt sturen dan zouden we een afspraak kunnen maken.
   Groet, Filippien

Reacties zijn gesloten.