Gezond, natuurlijk grasland voor paarden

 

Paarden en pony’s kunnen ziek worden als ze grazen in weilanden met overwegend voedzame grassen. Overgewicht, hoefbevangenheid of zomereczeem zijn hier voorbeelden van. Natuurlijk beheerde graslanden met veel kruidachtige planten sluiten echter beter aan op de voedingsbehoefte van het paard. In grasland met veel kruiden blijft een paard gezonder. Dat is de conclusie van het onderzoek dat Landerade door de Universiteit Wageningen heeft laten uitvoeren.

Weidebeheer voor paarden

De hoogproductieve raaigras/grassenmix weiden voor koeien zijn ongeschikt voor paarden. Deze raaigras/grassenmix weiden bevatten hoge gehaltes aan eiwit en energie (EWpa). Des te zwaarder het paard des te meer de energie- en eiwitopname de behoefte aan energie en eiwit overschrijdt. Dit geldt ook voor hooi. Als een paard onbeperkt op een dergelPaarden. kruidenweide. weide. weiland. gezond grasland voor paarden. duizendblad. bloemenweideijke weide graast dan krijgt hij per tijdseenheid meer eiwit en energie binnen dan hij nodig heeft. Het paard zal snel te dik worden en kan dan aandoeningen ontwikkelen die daar aan gerelateerd zijn. Waaronder ontwikkeling van gevoeligheid voor fructaan. Op een raaigrasweide van 10 – 15 cm grashoogte zit een pony van 200 kg bijvoorbeeld al na 2,5 uur aan zijn dagelijkse energiebehoefte. Een paard van 600 kg al na 5,5 uur. Van jonge paarden en drachtige merries is de energie- en eiwitbehoefte hoger. Hier ligt de opname en behoefte dichter bij elkaar. Ook is er variatie tussen dieren.

Het aandeel grassen in natuurlijk kruidenrijk grasland is 52% lager.  Hierdoor zijn de voedingsgehalten ook aanzienlijk lager en sluiten veel beter aan op de behoefte van het paard.  Hiernaast dragen meer kruiden in het grasland bij aan een betere mineralen- en vitaminebalans in de voeding. Aanvullend hebben sommige kruiden een gezondheidsbevorderende werking. Met gezonde paarden kunt u vervolgens kosten besparen.

Graslandbeheer luistert heel nauw. Door onjuist beheer kunnen schadelijke (on)kruiden en grassen toenemen. Schadelijke kruiden zijn bijvoorbeeld Jacobs kruiskruid, waterkruiskruid, waterscheerling, hondsdraf, zuring en distels.

Rietorchis. grote ratelaar. weide. paard. weiland. kruidenrijk grasland. bloemrijk. natuurlijke weide. weidebeheer

Ontwikkeling van een gezonde paardenweide

Maar hoe ontwikkel je nu gezonde, natuurlijke weiden voor paarden? Welk beheer moet je daarvoor voeren?

Wat je moet doen hangt van de vegetatiesamenstelling van het weiland af. Uit welke grassen en (on)kruiden bestaat het grasland nu? Landerade biedt begeleiding hierin. Wij maken een vegetatieopname van het grasland en stemmen onze advisering daar op af. Het omvormen gebeurt op een natuurlijke manier en hiervoor hoeft het grasland niet tegen hoge kosten te worden ingezaaid. Met beheermaatregelen stimuleer je de ontwikkeling naar een natuurlijke, gezonde paardenweide. Gezonde kruiden kunt u bovendien stimuleren. Gezonde kruiden zijn bijvoorbeeld rode klaver, madeliefje, smalle weegbree, blauw glidkruid, watermunt, moerasspirea. Op deze manier bevordert u niet alleen de gezondheid van uw paarden, u draagt ook bij aan verhoging van natuurwaarden. Want bloemrijke weiden zijn niet alleen goed voor plantensoorten, maar ook voor insecten zoals vlinders, bijen en voor (weide)vogels!

Landerade adviseert en begeleidt bij het ontwikkelen van weiden naar gezonde paardenweiden. Wat kan Landerade voor u doen?

 • Vegetatieopname van uw weilanden. Een overzicht van de aanwezige gras- en kruidensoorten en bepalen van de toestand. Hoe gezond is de weide? Indien ontwikkeling van een gezonde paardenwei nodig en kansrijk is wordt verder geadviseerd:
 • Beheeradvies over de te nemen stappen voor het omvormen van het grasland naar een gezonde, natuurlijke weide voor paarden.
 • Een overzicht van de aanwezige giftige kruiden en hoe die tegengegaan kunnen worden.
 • Bemestingsadvies, beweidingsadvies, onderhoudsadvies van de weilanden
 • Overzicht van de aanwezige gezonde kruidensoorten en op welke manier deze meer gestimuleerd kunnen worden.
 • Aanvullend advies voor stimuleren natuurwaarden op uw land.
 • Meerjarige begeleiding voor advisering gedurende de ontwikkeling. Twee-jaarlijkse inventarisatie en bijsturen van het beheer.

Vraag een vrijblijvend gesprek aan
Paard. bloemrijk. weide. weiland. haflinger. gezond grasland voor paarden. natuurlijke weide. kruidenrijk grasland

Wilt u ook aan de slag met ontwikkeling van gezonde paardenweiden? Wij komen bij u langs voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden en kunnen voor u een offerte opstellen

Klik hier om een vrijblijvend gesprek aan te vragen.

3 antwoorden
 1. Elles Mulder
  Elles Mulder zegt:

  Ik vond de kwaliteit van mijn weide slechter worden en was al veel aan het lezen over wat je er aan kunt doen. Ik probeerde van alles zoals bekalken of graszaad strooien, maar het hielp allemaal niet. Nu, na één seizoen het advies van Landerade opgevolgd te hebben zie ik al een heel ander weiland! De grasmat is veel beter van structuur, er verschijnen andere grassoorten en kruiden en mijn paarden zijn ook meteen in veel betere conditie. Leuk is ook dat ik nu een aantal bijzondere soorten, zoals reukgras, in mijn weiland herken.

  Beantwoorden
  • Filippien Koornneef
   Filippien Koornneef zegt:

   Beste Ingmar,
   Dat hangt helemaal af van wat je doel is met de weide en welke grassen en andere kruiden er groeien. Als er een beetje ratelaar groeit is dat prima, maar teveel ratelaar werkt de groei van grassen heel erg tegen en dan kan de weide te schraal worden. Als je advies wilt hebben over hoe je dit kunt sturen dan zouden we een afspraak kunnen maken.
   Groet, Filippien

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *