Gezonde kruiden voor paarden

Voor het goed laten slagen van het inzaaien of doorzaaien van de paardenweide met een kruidenmengsel zijn twee dingen belangrijk. Allereerst dat een kruidenmengsel wordt gekozen die past bij de grondsoort en bodemvochtigheid van de weide. Landerade levert deze op maat gemaakte kruidenmengsels.

Ten tweede is het belangrijk om voor het inzaaien van een kruidenmengsel bodemverbetering toe te passen als dat nodig is. Dit bepalen we op basis van bodemonderzoek. Hieruit blijkt bijvoorbeeld welke voedingstoffen je aan moet vullen en welke bodembewerking nodig is. Kortom, als bodemomstandigheden niet aansluiten bij het kruidenmengsel dat wordt ingezaaid dan komen de ingezaaide kruiden niet of nauwelijks op. Onkruiden en hoogproductieve grassen nemen de overhand. Vervolgens ontstaat er geen gezonde paardenweide. Met andere woorden: goed voorwerk voorkomt dat hoge kosten voor niets worden gemaakt. Lees ook mijn blog over kruidenmengsels voor paarden op NatuurlijkPaarden.nl.

Zoals gezegd sluiten natuurlijke graslanden met veel kruidachtige planten beter aan op de voedingsbehoefte van het paard. Daarnaast dragen meer kruiden in het grasland bij aan een betere mineralen- en vitaminebalans in de voeding. Anderzijds hebben sommige kruiden een gezondheidsbevorderende werking. In grasland met laag productieve grassen en veel kruiden blijft een paard gezonder. Met gezonde paarden bespaar je uiteindelijk kosten.

Kruidenmengel inzaaien in combinatie met een graszaadmengsel

Aan te raden is om het kruidenmengsel te mengen met een graszaad mengsel met gezonde grassen voor paarden. De weide zal dan eerder in gebruik genomen kunnen worden. Het eerste jaar na inzaaien kan je de weide dan al hooien. De gras-kruidenmengsels van Landerade zijn afgestemd op de bodemomstandigheden en het gebruiksdoel van de weide. Landerade levert bijvoorbeeld een graszaadmengsel met grassensoorten met een laag fructaangehalte. Lees meer over graszaad paardenweiden.

Kruidenmengsel

Projecten